Caminant per la riera de Martinet i l’Afrau

cartellLa riera de Martinet discorre en bona part pel Parc Natural del Montseny i pels municipis del Brull, Seva i Aiguafreda. Neix molt a prop de l’església del Brull i fa l’aiguabarreig amb el  riu Congost al costat del pont de l’autovia C17, molt a prop de l’entrada del poble d’Aiguafreda. En el seu recorregut forma una vall, anomenada l’Afrau, i es beneficia de diversos corrents d’aigües que baixen per les vessants del seu congost. Resseguint la riera hi trobem un itinerari senyalitzat que ens permet conèixer aquest espai i la seva fauna i flora. També hi trobem altres elements que bé valen una visita, com són l’antiga església d’Aiguafreda de Dalt i la seva cripta, la casa de l’Afrau amb una exposició permanent de pintures i obres d’art, i el Saüc on hi ha la granja ecològica d’en Salgot.

El nom de la riera “Martinet”, ens pot abocar a diferents orígens. Per una banda, tindríem l’avocació a Sant Martí per part de l’església del Brull i la mateixa església d’Aiguafreda de Dalt. També fora possible que antigament hi hagués hagut un martinet hidràulic que aprofites la força de l’aigua per treballar algun mineral extret d’alguna de les explotacions de minerals que trobem per aquests vessants del Montseny. De fet la mateixa casa de l’Afrau havia estat un antic molí.

L’església d’Aiguafreda de Dalt o de Sant Martí del Congost fou fundada per l’abadessa AIGUAFREDA DE DALTEmma filla del compte Guifré el Pilós i consagrada pel bisbe Gotmar de Vic, l’any 898. Aquest mateix bisbe, havia consagrat mesos abans l’església de Sant Andreu de Tona, en un context de repoblació i reestructuració del territori impulsat pels comtes de Barcelona i l’Església. D’aquell fet en tenim l’acte de consagració on hi fa esment, entre altres de la dotació per a l’església dels delmes i primícies de diferents vilars, com és el cas de “Vall Ossera”. De la primitiva església no en queda res, i com succeeix amb altres monuments és un afegit de diferents èpoques, fins arribar al punt de ser difícilment reconeixible com una església sinó fos pel seu campanar. Els murs i contraforts, construïts per tal de reforçar la base sobre pedra tosca, li donen un aspecte de robustesa i desdibuixen la seva estètica romànica. Davant de l’església hi trobem un bonic comunidor amb un embigat de fusta orientat als quatre punts cardinals. I a sota de l’església hi ha una cova artificial de pedra tosca amb unes tombes excavades a la roca, que els darrers estudis apunten que són d’època anterior al segle IX, molt probablement visigodes, fet que demostraria l’antiguitat de l’ocupació humana de l’indret.

salgot-05-480x375A l’antiga casa del Saüc hi trobem l’ecogranja Salgot, una granja de porcs ecològica de l’empresa Embotits Salgot. Amb una inversió de prop de 2 milions d’Euros i oberta l’any 2009, és una granja singular ja que, a part de seguir criteris de benestar animal, eficiència energètica, sostenibilitat i respecte pel medi ambient, s’hi realitza projectes d’investigació sobre la raça dels animals i la seva alimentació, i sobre el procés d’embassat. L’alimentació dels porcs de la granja es totalment ecològica a base de civada, blat i pèsols. La palla i el farratge es cultiven en els camps de la mateixa finca. La instal·lació es sostenible en quan a funcionament, a través de la gestió dels residus, l’aprofitament i reciclatge de les aigües, i la generació d’energia pròpia per mitjà de calderes de biomassa i les plaques solars tèrmiques i fotovoltaiques. L’ecogranja es pot visitar, amb durada d’una hora i quart. Es pot sol·licitar a través de la seva web.

La ruta s’inicia a la font dels enamorats, i és circular. Podem deixar el cotxe a l’aparcament que hi ha davant la Residència de gent gran que hi ha prop de la font. El recorregut està senyalitzat i trobarem diversos panells interpretatius sobre la flora i fauna. Pel camí trobarem una resclosa, el gorg de la Bona Sort, la casa de l’Afrau, l’església d’Aiguafreda de Dalt, i si volem ens podem desviar una mica per a visitar l’ecogranja Salgot.

Mapa de la ruta

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Pere Vargas i Núria Vargas

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Rutes per Balenyà, Turisme cultural i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s