Catalonia Sacra: Tarragona

Aquest passat divendres, 28 de març, va tenir lloc la III Jornada de Formació de Catalonia Sacra del curs 2013-14 a la ciutat de Tarragona. Per a mi és la darrera, ja que després de dos anys de formació, i d’haver tingut el plaer de visitar pràcticament tots els bisbats de Catalunya, era l’hora de llicenciar-se.

Segons la tradició, Sant Pau va visitar la ciutat de Tarraco en un dels seus viatges. De fet, durant la jornada vam fer un petit esmorzar dins d’un dels patis del Seminari de Tarragona, i la sorpresa va ser trobar una petita capella aixecada sobre una peanya al segle XIII, on segons la tradició hi va predicar Sant Pau. Tota una joia que recomanem visitar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Capella de Sant Pau, Seminari de Tarragona

La veritat és que la primera presencia documentada de cristians és l’acte de Martiri de Sant Fruitós i els seus diaques Eulogi i Auguri, ocorreguda l’any 259, que com podem veure també és bastant antiga. Durant la jornada Mn. Antoni Martínez Subias, Delegat Episcopal del Patrimoni Cultural, ens va parlar del Tresor parroquial, mostrant-nos diversos objectes litúrgics que podem veure exposats al Museu Diocesà de Tarragona. Entre les diferents peces, ostiaris, calderetes, salpassers, petxines de batejar, etc., vam poder veure un bonic reliquiari de Sant Fruitós que contenia diferents relíquies del sant, amb el corresponent pergaminet que n’autentificava la procedència.

Reliquiari de Sant Fruitós, Museu Diocesà de Tarragona

Reliquiari de Sant Fruitós, Museu Diocesà de Tarragona

La ciutat medieval de Tarragona va ser edificada sobre l’antiga Tarraco romana, aprofitant bona part dels edificis i materials d’aquesta època. La mateixa catedral, es va construir sobre l’antic temple romà, en la part alta de la ciutat. Segons sembla, en l’indret ja hi havia un oppidum iber, Kesse, de la tribu dels cossetans, que va ser ocupat i fortificat pels Escipcions durant la guerra amb els cartaginesos. L’emperador August hi va residir durant la campanya cantàbrica, esdevenint en aquell període seu imperial, cosa que va permetre l’engrandiment de la ciutat i la construcció de molts edificis públics: temple, circ, amfiteatre, etc., i de rebre el títol de Colonia Urbs Triumphalis Tarraconensis.

Tarraco

Tarraco Imperial

Tarragona va ser una ciutat molt important de l’imperi esdevenint capital de la província romana Hispània Citerior. La ciutat tenia dos fòrums, un municipal o local i un altre de provincial, en el qual es decidien els assumptes que afectaven a bona part dels ciutadans d’Hispània. Com ja hem remarcat, amb molta probabilitat s’hi van establir les primeres comunitats cristianes, i des d’aquí es va estendre cap a altres ciutats i indrets. Durant la visita vam poder veure part del mur romà que tancava el recinte del temple dedicat a August divinitzat. També va ser emocionant podem dinar en un restaurant, a peu de les grades de l’antic circ romà, on s’hi feien les curses de quàdriques.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Edifici edificat sobre el circ romà de Tarragona

Transcrit la notícia sobre la darrera jornada, publicada a la web de la Conferència Episcopal Tarraconense:

Es tanca a Tarragona el primer programa bianual de formació Catalonia Sacra

La primera fornada de guies Catalonia Sacra ja és una realitat. El divendres 28 de març va acabar a Tarragona el segon curs de formació de guies. L’objectiu d’aquest programa de formació és donar eines als guies turístics per tal d’oferir una visita rigorosa on es mostri tant el valor i la singularitat artística com el sentit original dels temples, la seva raó de ser i la seva lògica al servei de la comunitat cristiana. Aquest curs les sessions de formació s’han realitzat als Bisbats de Lleida, Girona i Tarragona, i les sessions territorials s’han realitzat a Vic, la Seu d’Urgell i Barcelona.

La jornada a Tarragona va començar amb una visita guiada a la Catedral, a càrrec de la Dra. Emma Liaño, per donar pas a la conferència del Delegat Episcopal de Patrimoni Cultural, Mn. Antoni Martínez Subias, “El Tresor parroquial. Una aproximació a partir del tresor de la Catedral de Tarragona”. A la tarda, la Dra. Sofia Mata De La Cruz va fer una visita guiada al Museu Diocesà.

Tal com s’havia prefixat, els 27 alumnes que han completat el Programa bianual de Formació, si ho desitgen podran passar a formar part de la borsa de guies de Catalonia Sacra. A partir d’aquesta borsa, Catalonia Sacra podrà comptar amb guies formats per a poder participar les diferents activitats que es programen o se sol·liciten. El mes d’octubre s’iniciarà un nou curs de formació, del qual se’n comunicarà el programa i els indrets on s’impartiran les sessions, i se n’obriran les inscripcions el pròxim mes de juny.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Formació Catalonia Sacra i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s