Rutes per Balenyà: la llosa del mas Pla de Balenyà

Aquesta vegada fem ressò d’una inscripció trobada recentment en una de les lloses que hi ha al costat de l’antic camí que anava de l’església de Sant Jaume de Viladrover al mas Pla, a pocs metres d’aquesta darrera.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mas el Pla de Balenyà

En un tram de camí d’uns docents metres que van des de la via de tren (est) fins al mas Pla (oest), hi ha disposades una trentena de grans lloses que fan de separació entre el camí i el camp. Es molt probable que la funció d’aquestes pedres hagués estat el fet d’evitar que els ramats de bestiar que passaven per aquest camí es fiquessin dins dels camps i espatllessin el que hi hagués sembrat.  En aquest punt hi trobem la confluència de dos camins: el camí de Cerdanya, per el qual circulava els ramats que anualment es desplaçaven de la Plana Vallesana a la Cerdanya;  i un ramal del Camí Manresà, que comunicava el Montseny amb el Pla del Moianès.

Antic camí a l'església de Sant Jaume Viladrover

Antic camí a l’església de Sant Jaume Viladrover

De fet, l’Antoni Pladevall, en el llibre Balenyà un terme històric, remarca que el Camí de la Cerdanya s’utilitzava sobretot com a carrerada o pas de bestiar. També en Carles Padrós, a Els camins antics i les vies romanes a la comarca d’Osona, destaca que a la zona  d’Osona es localitza clarament un encreuament de camins que tenen la plana com a punt d’intersecció, havent-hi ja des de la prehistòria unes rutes clarament definides nord-sud i est-oest, que perduren fins a l’actualitat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Del grup de pedres en podem definir dues zones clarament diferenciables. El primer grup de lloses es troben situades més a l’est, en l’encreuament dels dos camins. Es tracta de grans lloses tallades molt toscament, de formes irregulars i d’un gruix considerable. El segon grup es troben situades en la pujada que va des de l’encreuament dels dos camins fins al mas Pla. En aquest segon grup hi trobem la llosa amb la inscripció. Es tracta de lloses ben tallades i escairades, de forma rectangular i ben disposades en una seqüència continua al cantó nord del camí.

La llosa de la inscripció fa aproximadament 100 centímetres d’amplada per uns 10 centímetres de gruix, sobresortint uns 90 centímetres del terra. Es troba lleugerament inclinada cap al petit torrent que la separa del camp. En la inscripció hi ha les lletres Ω Λ, inicials de les paraules alfa i omega, i a sota de les quals hi ha la data 1700. Segons la interpretació que fa en Francesc Roma, i que nosaltres compartim, es tractaria d’una inscripció que ens dóna  a conèixer la data de realització d’aquesta obra, començada (alfa = principi) i acabada (omega = fi) en el mateix any. Alfa i omega són la primera i la darrera lletra de l’abecedari grec. En el món cristià aquestes lletres tenen un simbolisme especial: com que inclouen totes les altres lletres són símbol de la totalitat de Déu, i de manera especial, de Crist, com a primer i darrer. De fet, es tracta d’una obra remarcable si tenim en compte la grandària de les lloses i els mitjans de l’època. Així doncs, es va voler deixar constància de que, malgrat la dificultat de l’empresa,  aquesta va ser possible i realitzada en un espai de temps força curt. De la mateixa manera que es volia que qui passes per allà pogués veure la inscripció, o sigui que fos ben visible, ja què per la grandària de les lletres i la seva profunditat, aquesta no passa precisament desapercebuda malgrat els seus tres-cents catorze anys. Finalment, es va utilitzar aquests símbols cristians donat que tothom d’aquella època en podria entendre el  significat.

Llosa amb la inscripció

Llosa amb la inscripció

La ruta proposada ens acostarà a aquest element de patrimoni rural. És una ruta circular i molt planera, d’uns tres quilòmetres. Sortirem de la zona esportiva direcció al Casal de les Germanes Filipenses, i d’aquí ens dirigirem cap al bosquet de roures del mas Hospital, passant per darrera dels magatzems de Transports Codina. A l’arribar a mas Hospital trencarem a l’esquerra direcció al mas Pla, resseguint el bosquet de roures. Un cop davant del mas Pla, trencarem a la dreta baixant fins a trobar el primer grup de lloses i la llosa amb la inscripció. Si ens fixem bé, també podrem observar, en algun tram, grans lloses que pavimenten el terra i d’altres de peu en el cantó de migdia del marge. Més avall trobarem l’encreuament de camins i el grup de lloses més toscament tallades. Un cop aquí, enfilarem el camí en direcció sud que ens portarà de tornada passant per l’emblemàtic barri de la Cogullada.

Mapa Ruta

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Patrimoni local, Rutes per Balenyà i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s