Catalonia Sacra: Lleida

Després de molts dies d’espera vam poder tornar a gaudir d’una nova jornada de formació de Catalonia Sacra. Aquest va tocar la ciutat de Lleida i el seu ric patrimoni cultural eclesiàstic.

La ciutat de Lleida es troba situada en un enclavament estratègic, a mig camí entre Aragó i Catalunya. Com molt bé ens va remarcar la Montserrat Macià, directora del Museu de Lleida, Lleida és la clau d’entrada a Catalunya, i això ha estat bo i dolent segons les circumstàncies històriques.

Pel que fa al patrimoni cultural, Lleida s’ha vist enriquida per l’intercanvi cultural, però les guerres i les ocupacions militars li han provocat unes ferides que avui dia encara podem percebre. Un exemple ben clar és la Seu Vella, amb una catedral que durant molts i molts anys va ser caserna militar. Durant la Guerra de Successió, la ciutat va ser ocupada per les tropes borbòniques molt aviat, des del 1707. La història es repetiria el 1938, amb l’ocupació de les tropes nacionals. Avui dia, aquest espai patrimonial, va recuperant poc a poc el seu esplendor i s’ha convertit en un element clau per a poder entendre la història de la ciutat, i per extensió del nostre país.

Seu Vella, Lleida

Seu Vella, Lleida

Va ser una jornada enriquidora i molt interessant. Cal destacar, la gran qualitat dels conferenciants, com ens tenen avesats. Això sí, molta teca i poc temps per assimilar tota la informació rebuda. En Marc Sureda, conservador del Museu Episcopal de Vic, va encetar la jornada parlant de com visitar una església. En aquesta ocasió,  es va centrar molt en parlar de l’ubicació dels temples, del terme parroquial i les diferents parts d’una església amb el seu significat. Així per exemple, sabem de la costum d’erigir temples encarats, des d’un punt de vista de la litúrgia, cap a la sortida del sol, element que significa la resurrecció de Jesucrist.

Pel que fa al següent conferenciant, va ser tota una sorpresa. En Joan Bada, professor de la Facultat de Teologia de Catalunya, no va poder venir per motius de salut i en el seu lloc va venir l’Antoni Pladevall, professor emèrit de la Facultat de Teologia de Catalunya. Aquest ens va parlar sobre la història de l’Església de Catalunya, medieval i moderna, i va acabar parlant-nos de l’afer de les bruixes que va caracteritzar el nostre país cap a l’època moderna, del qual n’és un gran coneixedor. El cert és que aquestes pobres dones, van ser bocs expiatoris, i els hi va tocar pagar la greu crisi social, política, econòmica i cultural en que es veia immers el nostre país.

Per la tarda, l’Albert Velasco, conservador del Museu de Lleida, ens va parlar sobre el retaules baixmedieval i modern a les valls d’Àneu. La vall d’Àneu és una subcomarca natural situada al nord-oest del Pallars Sobirà, amb un gran potencial turístic. En destaquem el seu museu l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, que endegat moltes actuacions per donar a conèixer el ric patrimoni d’aquest territori. A diferència de la pintura romànica, la pintura gòtica dels Pirineus és una gran desconeguda. Aquesta es va realitzar sobretaula o en retaule, i en menys mesura en pintura mural. Hi ha moltes obres i mestres de gran qualitat, però també cal remarcar l’expoli que ha sofert. Moltes obres d’aquestes, han estat trossejades i venudes a particulars, d’altres han tingut més sort i encara avui les podem veure en el seu marc.

Retaule Sant Just i Sant Pastor, obra de Pere Espallargues (sXV). Església de Son

Retaule Sant Just i Sant Pastor, obra de Pere Espallargues (sXV). Església de Son

Per acabar, vam anar fins a l’església de Sant Llorenç acompanyants per la Montserrat Macià, directora del Museu de Lleida. Aquesta església és d’estil romànic, però fou ampliada en època gòtica. Té tres naus i un corredor, i una capçalera amb tres absis. La nau central és d’estil romànic i les altres són d’estil gòtic. Sota l’altar, hi ha una cripta a la qual s’hi accedeix per unes escales. A l’interior de l’església hi trobem els retaules gòtics de sant Llorenç, el de Santa Úrsula, el de Sant Pere i el de Santa Llúcia. Val la pena fer-hi una visita.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Missatge Benvinguda, Turisme cultural i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s