L’Orant de Sant Quirze de Pedret

L’Orant de Sant Quirze de Pedret forma part d’un conjunt de pintures murals romàniques i preromàniques que es van descobrir en aquesta església del Berguedà.

Reproducció de les pintures darrera l’altar

Inicialment, tan sols eren visibles les pintures més recents cronològicament, les romàniques, però quan es procedia al seu arrencament per tal de portar-les cap Barcelona, aparegueren aquestes pintures molt anteriors.

Reproducció d’un dels laterals

Amb un estil tot peculiar, pocs colors, poden semblar pintures infantils, però estan carregades d’un gran simbolisme. Aquí us explicarem dos possibles significats o interpretacions d’aquestes.

orant

L’Orant de Sant Quirze de Pedret

Per una banda, l’Orant pot representar un ésser humà amb els braços en creu en acció de pregària. Aquest es troba circumscrit dins d’un cercle on hi podem identificar els quatre elements clàssics: terra, mar, aire i foc. Aquest cercle representa el món terrenal. En canvi veiem aquest ocell, fora del cercle o del món físic representant el més enllà o món celestial, al qual tots volem accedir. Tot ell ens mostra la condició humana condicionada en aquest món terrenal, mostrant-nos així  el camí per accedir a aquest món superior.

Per una altra banda, hom ha interpretat la figura com la imatge de l’ànima portada per l’au fènix símbol de la immortalitat i la resurrecció.

Foto exterior de l’edifici

Bé, nos creiem que ambdues són perfectament vàlides.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Art, Formació Catalonia Sacra, Turisme cultural i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s